Zakaj je dobro uživati rdeče meso?

Zakaj je dobro uživati rdeče meso?

Vloga in koristi rdečega mesa v prehrani

Rdeče meso ima že od nekdaj ključno vlogo v naši prehrani. Je nenadomestljiva sestavina zdrave in raznolike prehrane, saj zagotavlja bogastvo pomembnih hranil, ki so bolj biološko razpoložljiva kot pri drugi hrani, kot so beljakovine z visoko biološko vrednostjo, koristne maščobne kisline in različna mikrohranila. Vse to je bistveno za optimalno zdravje. Če vzamemo na vpogled samo mikrohranila, je rdeče meso res nepremagljivo glede gostote hranil in biološke uporabnosti. Železo, cink, selen, magnezij, baker, vitamini skupine B in vitamin D: nobeno drugo živilo ne vsebuje vseh hkrati v tako velikih količinah ter v taki stopnji absorpcije in izrabe v našem telesu.

Mikrohranila v rdečem mesu so potrebna za zadovoljevanje potreb, zlasti pri otrocih, saj so nujna za rast. Toda tudi pri starejših je vključitev rdečega mesa v prehrano pomembna za zakasnitev sarkopenije, to je postopna izguba mišične mase, ki je lahko vzrok za invalidnost.

KGZ Idrija Zavratec

Kmetija Kogovšek Matej in Mojca Zavratec

KGZ Idrija bočnik goveji

Rdeče meso je lahko koristna sestavina tudi pri shujševalnih dietah, saj lahko z njegovo vključitvijo v zdravo in raznoliko prehrano shujšate zaradi nasičenega učinka in visoke vsebnosti beljakovin.

Zaradi teh pozitivnih učinkov na prehrano in zdravje, priporočenimi največ 500 grami na teden, rdeče meso nikoli ne sme manjkati v resnično popolni in uravnoteženi prehrani, zlasti za tiste skupine s povečanimi prehranskimi potrebami, kot so otroci, mladostniki, ženske v rodni dobi in starejši. Kakovostno goveje meso domačega porekla lahko odločilno prispeva k zadovoljevanju prehranskih potreb v vseh življenjskih obdobjih.

Vloga in koristi rdečega mesa v prehrani

Rdeče meso ima že od nekdaj ključno vlogo v naši prehrani. Je nenadomestljiva sestavina zdrave in raznolike prehrane, saj zagotavlja bogastvo pomembnih hranil, ki so bolj biološko razpoložljiva kot pri drugi hrani, kot so beljakovine z visoko biološko vrednostjo, koristne maščobne kisline in različna mikrohranila. Vse to je bistveno za optimalno zdravje. Če vzamemo na vpogled samo mikrohranila, je rdeče meso res nepremagljivo glede gostote hranil in biološke uporabnosti. Železo, cink, selen, magnezij, baker, vitamini skupine B in vitamin D: nobeno drugo živilo ne vsebuje vseh hkrati v tako velikih količinah ter v taki stopnji absorpcije in izrabe v našem telesu.

Mikrohranila v rdečem mesu so potrebna za zadovoljevanje potreb, zlasti pri otrocih, saj so nujna za rast. Toda tudi pri starejših je vključitev rdečega mesa v prehrano pomembna za zakasnitev sarkopenije, to je postopna izguba mišične mase, ki je lahko vzrok za invalidnost.

KGZ Idrija Zavratec

Kmetija Kogovšek Matej in Mojca, Zavratec

KGZ Idrija bočnik goveji

Rdeče meso je lahko koristna sestavina tudi pri shujševalnih dietah, saj lahko z njegovo vključitvijo v zdravo in raznoliko prehrano shujšate zaradi nasičenega učinka in visoke vsebnosti beljakovin.

Zaradi teh pozitivnih učinkov na prehrano in zdravje, priporočenimi največ 500 grami na teden, rdeče meso nikoli ne sme manjkati v resnično popolni in uravnoteženi prehrani, zlasti za tiste skupine s povečanimi prehranskimi potrebami, kot so otroci, mladostniki, ženske v rodni dobi in starejši. Kakovostno goveje meso domačega porekla lahko odločilno prispeva k zadovoljevanju prehranskih potreb v vseh življenjskih obdobjih.

Vloga in koristi rdečega mesa v prehrani

Rdeče meso ima že od nekdaj ključno vlogo v naši prehrani. Je nenadomestljiva sestavina zdrave in raznolike prehrane, saj zagotavlja bogastvo pomembnih hranil, ki so bolj biološko razpoložljiva kot pri drugi hrani, kot so beljakovine z visoko biološko vrednostjo, koristne maščobne kisline in različna mikrohranila. Vse to je bistveno za optimalno zdravje. Če vzamemo na vpogled samo mikrohranila, je rdeče meso res nepremagljivo glede gostote hranil in biološke uporabnosti. Železo, cink, selen, magnezij, baker, vitamini skupine B in vitamin D: nobeno drugo živilo ne vsebuje vseh hkrati v tako velikih količinah ter v taki stopnji absorpcije in izrabe v našem telesu.

Mikrohranila v rdečem mesu so potrebna za zadovoljevanje potreb, zlasti pri otrocih, saj so nujna za rast. Toda tudi pri starejših je vključitev rdečega mesa v prehrano pomembna za zakasnitev sarkopenije, to je postopna izguba mišične mase, ki je lahko vzrok za invalidnost.

KGZ Idrija Zavratec

Kmetija Kogovšek Matej in Mojca, Zavratec

KGZ Idrija bočnik goveji

Rdeče meso je lahko koristna sestavina tudi pri shujševalnih dietah, saj lahko z njegovo vključitvijo v zdravo in raznoliko prehrano shujšate zaradi nasičenega učinka in visoke vsebnosti beljakovin.

Zaradi teh pozitivnih učinkov na prehrano in zdravje, priporočenimi največ 500 grami na teden, rdeče meso nikoli ne sme manjkati v resnično popolni in uravnoteženi prehrani, zlasti za tiste skupine s povečanimi prehranskimi potrebami, kot so otroci, mladostniki, ženske v rodni dobi in starejši. Kakovostno goveje meso domačega porekla lahko odločilno prispeva k zadovoljevanju prehranskih potreb v vseh življenjskih obdobjih.