Tomahawk
Tomahawk
Kaj je tomahawk steak?
Tomahawk steak bo na žaru brez dvoma zasenčil vse ostale steake. Ta del mesa bo nastil prav vsakogar in najbrž še koga drugega, saj ta steak pogosto tehta več kot kilogram. Gre za kos govedine med rebri, ki je izrezan iz hrbta, blizu vratu govedine. Od klasičnega ribeye steaka se ločuje z dolgo in debelo kostjo, po kateri zlahka prepoznate kos. Tomahawk steaku v slovenščini rečemo tudi bržolni steak s kostjo.
Kako je ta zrezek dobil svoje ime?
Podobno kot T-bone steak je tudi ta zrezek ime dobil po svoji značilni obliki. Po obliki namreč spominja na istoimensko sekiro, ki so jo uporabljala indijanska plemena- tomahawk (bojna sekira ameriških domorodcev).
Iz katerega dela govedi je Tomahawk steak?
Meso tega zrezka izvira iz sprednje hrbtne strani govejega hrbta (med 8. in 12. rebrom). Tomahawk steak je tako izrezan za vratom, vendar pred hrbtom, kjer je običajno izrezan rosbif. Ta del mesa odlikuje visoka vsebnost medmišične maščobe, ki je odgovorna za bogat okus in nežno teksturo te govedine.
Zakaj je kost tako posebna?
Kost tega zrezka je prava paša za oči in je postala že zaščitni znak za ta del steaka. Dolžina te kosti pa ovira pri pripravi. Velikost je navadno neprimerna za ponev, zato je ta biftek lažje speči na žaru. Poleg tega pa kost meso obogati s posebnim okusom.
Nekaj napotkov za pripravo tega steaka
Pri tomahawku je odločitev, kako ga pripraviti jasna: zaradi svoje velikosti spada na žar. Običajno je potrebno malo vaje, da dosežete željene rezultate. Preden je meso izpostavljeno visokim temperaturam se mora najprej prilagoditi temperaturi okolja. Pred pripravo ga za usaj 30 minut vzemite iz hladilnika. Da se vsebovana maščoba ne stopi, mesa ne pecite predolgo, saj bo tako okus steaka pustejši. Zrezek čim hitreje opecite na močnem ognju. Priporočamo, da steak začinite vsaj 12 ur prej, saj bo tako sočnejši. Pri pečenju priporočamo oglje namesto briketov, saj oglje razvije višje temperature in pusti boljši okus. Ko meso spečete pustite zrezek počivati za nekaj minut. Poleg zrezka se odlično poda še pečen krompir.
Mobilna prodaja
Vsak teden prodaja poteka tudi preko mobilne prodajalne po določenih dnevih na naslednjih relacijah:
Ponedeljek: Vipavska dolina in Nova Gorica,
Torek: Notranjska do Babnega Polja,
Sreda: Cerkno in Tolminska do Bovca,
Četrtek: Ljubljana z okolico, Postojna, Pivka, Sežana,
Petek: Gorenjska.
Veleprodaja
Prodaja mesnih izdelkov: kombi@kgz-idrija.si, tel. 051 620 685.
Svoje naročilo za mobilno prodajalno oddate na:
Certifikati kakovosti
Preverjena kakovost
Naše meso in mesni izdelki, kot tudi rejci, imajo pridobljenih več certifikatov, ki dokazujejo visoko kakovost in poreklo našega mesa in izdelkov.
Z evropskimi in nacionalnimi znaki označujemo živila, ki dosegajo posebne standarde kakovosti ali pa imajo ta živila karakteristike, ki so značilne za regijo. S temi oznakami porabnikom mesa in mesnih izdelkov posredujemo zanesljivo informacijo o kontrolirani kakovosti, načinu pridelave in predelave mesa ter zagotavljamo sledljivost.
Preverjena kakovost
Naše meso in mesni izdelki, kot tudi rejci, imajo pridobljenih več certifikatov, ki dokazujejo visoko kakovost in poreklo našega mesa in izdelkov.
Z evropskimi in nacionalnimi znaki označujemo živila, ki dosegajo posebne standarde kakovosti ali pa imajo ta živila karakteristike, ki so značilne za regijo. S temi oznakami porabnikom mesa in mesnih izdelkov posredujemo zanesljivo informacijo o kontrolirani kakovosti, načinu pridelave in predelave mesa ter zagotavljamo sledljivost.
Naše garancije kakovosti so pridobljeni certifikati:
izbrana kakovost Slovenije, Ekološki in Idrija izbrano.
Stalna kontrola kakovosti, znani rejci so dodatno zagotovilo, da pri nas kupite pristen domač produkt, pridelan po predpisih in standardih stroke.
Naše garancije kakovosti so pridobljeni certifikati:
izbrana kakovost Slovenije, Ekološki in Idrija izbrano.
Stalna kontrola kakovosti, znani rejci so dodatno zagotovilo, da pri nas kupite pristen domač produkt, pridelan po predpisih in standardih stroke.