Pljučna pečenka
Pljučna pečenka
Značilnosti najboljšega dela mesa po mnenju mnogih
Pljučna pečenka (filet mignon, biftek, tenderloin…) je najbolj cenjen kos govejega mesa. Ta poseben kos mesa je najmehkejši in zato primeren za začetnike, ki še niso povsem prepričani, če jim okus steakov sploh ustreza. File je prav tako priljubljen pri športnikih, saj vsebuje malo maščob in veliko beljakovin, ampak bo vsestranskost tega dela navdušila prav vsaka usta.
Kaj sploh je pljučna pečenka?
Goveji file je dolg mišični pramen v obliki palice (po obliki spominja na ribo, zato včasih zasledimo tudi izraz goveja ribica) iz zadnjega dela govedi. Ta del mesa se nahaja vzdolž hrbtenice in je prav zaradi edinstvene lokacije tako mehak in sočen. Ker file predstavlja le 2%-3% celotne klavne teže (2-4kg) je ta del najdražji kos govejega mesa.
Deli pljučne pečenke
Goveji file je sestavljen iz treh delov in sicer iz glave, srednjega dela in konice fileja. Iz glave fileja se reže zrezke v fileju, ki so cenjeni po svoji mehkobi. Iz sočnega osrednjega dela pa poleg filejev nastanejo tudi goveji medaljoni. Konica fileja je namenjena izdelavi »govejih trakcev«.
Nekaj napotkov za pripravo tega dela mesa
Da bi zrezki, medaljoni in podobno izpadli le najbolje je potrebno meso kuhati z občutkom. Če je meso predolgo izpostavljeno visokih temperaturam se prepeče in hitro posuši, zato je termometer za meso pobemben pripomoček pri pripravi steakov. S termometrom lahko sami določite stopnjo zapečenosti. Seznam temperatur lahko najdete na naši spletni strani. Priporočamo da meso začinite vsaj 12 ur pred peko, saj bo tako meso sočnejše.
Mobilna prodaja
Vsak teden prodaja poteka tudi preko mobilne prodajalne po določenih dnevih na naslednjih relacijah:
Ponedeljek: Vipavska dolina in Nova Gorica,
Torek: Notranjska do Babnega Polja,
Sreda: Cerkno in Tolminska do Bovca,
Četrtek: Ljubljana z okolico, Postojna, Pivka, Sežana,
Petek: Gorenjska.
Veleprodaja
Prodaja mesnih izdelkov: kombi@kgz-idrija.si, tel. 051 620 685.
Svoje naročilo za mobilno prodajalno oddate na:
Certifikati kakovosti

Preverjena kakovost
Naše meso in mesni izdelki, kot tudi rejci, imajo pridobljenih več certifikatov, ki dokazujejo visoko kakovost in poreklo našega mesa in izdelkov.
Z evropskimi in nacionalnimi znaki označujemo živila, ki dosegajo posebne standarde kakovosti ali pa imajo ta živila karakteristike, ki so značilne za regijo. S temi oznakami porabnikom mesa in mesnih izdelkov posredujemo zanesljivo informacijo o kontrolirani kakovosti, načinu pridelave in predelave mesa ter zagotavljamo sledljivost.

Preverjena kakovost
Naše meso in mesni izdelki, kot tudi rejci, imajo pridobljenih več certifikatov, ki dokazujejo visoko kakovost in poreklo našega mesa in izdelkov.
Z evropskimi in nacionalnimi znaki označujemo živila, ki dosegajo posebne standarde kakovosti ali pa imajo ta živila karakteristike, ki so značilne za regijo. S temi oznakami porabnikom mesa in mesnih izdelkov posredujemo zanesljivo informacijo o kontrolirani kakovosti, načinu pridelave in predelave mesa ter zagotavljamo sledljivost.



Naše garancije kakovosti so pridobljeni certifikati:
izbrana kakovost Slovenije, Ekološki in Idrija izbrano.
Stalna kontrola kakovosti, znani rejci so dodatno zagotovilo, da pri nas kupite pristen domač produkt, pridelan po predpisih in standardih stroke.
Naše garancije kakovosti so pridobljeni certifikati:
izbrana kakovost Slovenije, Ekološki in Idrija izbrano.
Stalna kontrola kakovosti, znani rejci so dodatno zagotovilo, da pri nas kupite pristen domač produkt, pridelan po predpisih in standardih stroke.