Recepti.

Najpogostejše vprašanje, ki si ga gospodinje zastavljajo je:

»Kaj naj danes kuham?«.

Recepti.

Najpogostejše vprašanje, ki si ga gospodinje zastavljajo je:

»Kaj naj danes kuham?«.

KGZ Idrija

Marinirana svinjska rebra

KGZ Idrija marinirana svinjska rebra

Sestavine

  • 600 g svinjskih reber
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • 2 dcl vode
  • 2 žlici olja
  • sol
  • mešanica popra v zrnju

Priprava

V večji posodi pripravimo marinado: olju dodamo gorčico, med, sladko mleto papriko, česen, sol in poper v zrnju. Ko sestavine zmešamo, jih enakomerno razmažemo in vtremo v rebra. Nato pustimo meso marinirati najmanj 2 uri, najbolje čez noč. Pečico segrejemo na 240 stopinj. Vanjo postavimo pekač
z rebri, v katerega predhodno vlijemo 1 dcl vode, zatem ga prekrijemo z aluminijasto folijo. Rebra pečemo pokrita približno pol ure. Nato rebra obrnemo, po potrebi dodamo še nekaj vode (1 dcl) in odkrita pečemo na 220 stopinj Celzija še 40 do 45 minut. Med peko jih lahko večkrat polijemo z marinado iz dna pekača. Pečena rebra morajo imeti lepo zlato skorjico in sočno sredico.

Zorjen goveji steak

KGZ Idrija zorjen goveji steak

Sestavine

  • goveji steak (250 g – 500 g)
  • 40 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 3 vejice svežega rožmarina
  • 1 vejica svežega timijana
  • 3 stroki česna

 

Priprava

Skrivnost priprave odličnega steaka je v tem, da ga vsaj uro pred peko vzamete iz hladilnika, pustite da doseže sobno temperaturo in ga do suhega obrišete s papirnatimi brisačami. Kako dolgo steak pečemo je odvisno od debeline kosa – za 250g steak se priporoča 2,5 minuti peke na vsaki strani. Tako bo meso še lepo rožnato in sočno. Če želite, da je steak pečen skozi, podaljšajte čas pečenja na 3 minute na vsaki strani.

V zelo vroči ponvi stopimo maslo, ki mu dodamo žlico oljčnega olja. V raztopljeno maščobo dodamo vejice rožmarina, timijana in cele stroke česna. Nato dodamo v ponev steak, ki smo ga prej natrli s soljo in poprom. Med pečenjem steak oblivamo z oljem z začimbami, lahko s pomočjo rožmarinove vejice. Tako bo imel aromatičen okus. Pečen steak odložimo na krožnik, ga zavijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 5-10 minut.

Goveji bočnik »osso bucco«

KGZ Idrija bočnik goveji

Sestavine

  • 1,2 kg govejega bočnika (narezan na debelejše zrezke)
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 2 srednje velika korenčka
  • 1 manjša korenina peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 500 g svežih paradižnikov ali 2 pločevinki paradižnika v kosih
  • 2 dcl rdečega vina
  • pest svežega, narezanega peteršilja
  • 3 dcl jušne osnove
  • manjša vejica svežega rožmarina
  • sol
  • mleti poper
  • 2 žlici oljčnega olja

Priprava

Čebulo in česen drobno nasekljamo in prepražimo na dveh žlicah oljčnega olja. Paradižnik, korenje in korenino peteršilja narežemo na srednje velike kolobarje. Ko se zelenjava popraži dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, pomešamo in zalijemo z rdečim vinom in jušno osnovo. V lonec dodamo meso, ki smo ga predhodno natrli s soljo in mletim poprom. Dodamo še lovorove liste in rožmarin. Omako pustimo na ognju do vretja, nato pa jo za 2-3 ure premaknemo v pečico, kjer jo naprej dušimo na 170 stopinjah Celzija. Če nimamo posode, ki je primerna za pečico, lahko s kuhanjem nadaljujemo na štedilniku na nizkem ognju. Jed je pripravljena, ko meso odstopi od kosti.

Svinjska ribica z žajbljem in jabolki

KGZ Idrija pljučna pečenka

Sestavine

  • 500 g svinjske ribice
  • 5 svežih žajbljevih listov
  • 1 srednje veliko jabolko (narezano na kolute)
  • 50 g zmehčanega masla
  • sol
  • poper
  • 1 dl vode

Priprava

Svinjsko ribico premažemo s stopljenim maslom, posolimo in popopramo. Po dolžini na meso naložimo sveže oprane žajbljeve liste. Čez liste nato položimo tanjše kolute jabolka in vse skupaj rahlo zvežemo s kuhinjsko vrvico. Preostanek jabolka položimo na dno pekača in nanje položimo meso. Dodamo lahko tudi krhlje krompirja, ki se bodo navzeli arome med pečenjem. Vse skupaj zalijemo z 1 dcl vode, pokrijemo z aluminijasto folijo in pokrito pečemo 15-20 minut pri 200 stopinjah Celzija. Nato odstranimo folijo in do zlatega pečemo na 180 stopinjah Celzija še 10 minut (oz. odvisno od debeline kosa mesa).

Goveje stegno – zrezki v čebulni omaki

KGZI goveje stegno zrezki v čebulni omaki

Sestavine

  • 500 g govejih zrezkov iz stegna
  • 3 velike čebule
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička bele moke
  • 2 dcl belega vina
  • 1 čajna žlička suhega majarona
  • poper v zrnju
  • lovorjev list
  • sol
  • 2 žlici belega olja/masti

Priprava

V večji posodi raztopimo maščobo in na srednjem ognju pražimo narezano čebulo. Pražimo 15-20 minut, da se čebula dobro zmehča in lepo karamelizira. Dodamo na drobno nasekljan česen, na hitro dodamo in popražimo čajno žličko moke ter dobro premešamo. Na čebulo položimo posoljene in poprane goveje zrezke in jih iz obeh strani na hitro popečemo. Znižamo ogenj, zalijemo z vinom ter pokrijemo in počasi kuhamo dokler niso zrezki mehki in omaka primerno gosta. Po potrebi med kuhanjem dodamo vodo in po okusu dodatno začinimo. Kot prilogo ponudimo riž, krompir, njoke ali druge prikuhe.

Kotleti z brstičnim ohrovtom

KGZI kotleti z brsticnim ohrovtom

Sestavine

  • 4 srednje veliki svinjski kotleti
  • 4 čajne žličke gorčice
  • sol
  • poper
  • 30 g masla
  • 250 g brstičnega ohrovta
  • olje

Priprava

V ponev nalijemo olje in ga dobro zagrejemo. S papirnato brisačko dobro osušimo kotlete, solimo in popramo ter premažemo s čajno žličko gorčice. Kotlete položimo v vročo ponev in jih (odvisno od debeline) pečemo od 2-3 minute na vsaki strani. Meso vzamemo iz ponve in odložimo na krožnik. V ponev dodamo maslo ter iz dna posode postrgamo vse zapečene kose mesa, ki bodo zelenjavi dali okus. Ko se maslo raztopi dodamo ohrovt in ga prepražimo. Ko je lepo zapečen ga stresemo v pekač, na njega položimo kotlete in vse skupaj pečemo v pečici 20 minut na 180 stopinjah Celzija.

Piščančji ražnjiči z domačim pita kruhom in jogurtovo pomako

KGZI piscancji raznjici z domacim pita kruhom jogurtovo omako

Sestavine

  • 1 paket piščančjih ražnjičev
  • 500 ml navadnega jogurta (3,2 maščobe)
  • 1 čajna žlička mletega čilija
  • 1 čajna žlička suhega origana
  • 1 čajna žlička suhe bazilike
  • 1 čajna žlička sladke mlete paprike
  • 1 čajna žlička suhega peteršilja
  • 400 g moke
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 3 dcl mlačne vode
  • 20 g kvasa

Priprava

Ražnjiče spečemu na žaru. Jogurt zmešamo s soljo, čilijem, baziliko, origanom, mleto papriko in peteršiljem. Vse skupaj zmešamo in po okusu dodajamo začimbe. Za domač pita kruh zmešamo 1 dcl mlačne vode, sladkor in kvas ter pustimo stati, da se naredi kvasec. Moko vsujemo v večjo posodo, na rob dodamo sol ter naredimo vdolbinico v katero vlijemo kvasec. S kuhalnico počasi mešamo in postopoma dodajamo preostanek vode, da dobimo elastično zmes. Mesimo 15 minut oziroma dokler testo ni več lepljivo in se lepo loči od podlage. Pokrito testo pustimo počivati 2 uri, da podvoji volumen. Testo pregnetemo, razdelimo na 12 delov in na pomokani površini razvaljamo na debelino 0,5 cm. Kruhke spečemo na vroči ponvi brez maščobe. Ko se testo napihne obrnemo na drugo stran in popečemo. Zlagamo v vlažno krpo, da ostanejo kruhki mehki.